En annan typ av cykelhjälm

Vi vet alla att det är viktigt att skydda huvudet, och vi vet alla att det egentligen bara finns ett sätt att skydda huvudet när man cyklar. Det är med en hjälm. Trots det är det långt ifrån alla som använder cykelhjälm. Men nu har några svenska entreprenörer lanserat en helt ny typ av huvudskydd för cyklister. Det kommer inte leda till att vi får se fler hjälmar på de svenska cykelbanorna. Däremot kommer det troligen att leda till betydligt färre allvarliga skallskador.

Svenskorna Terese Alstin och Anna Haupt (!) har skapat Hövding, en sorts airbag för huvudet. Den bärs som en sorts krage över nacken, och vecklar blixtsnabbt ut sig om olyckan skulle vara framme. Men hur fungerar det egentligen? Svenska dagbladet ställer frågan till Terese Alstin.

Hur funkar det?
-Hövding innehåller sensorer som kontinuerligt registrerar cyklistens rörelser när den är påslagen. Sensorerna känner av hastighetsförändring och vinkelförändring hos cyklisten och skiljer på normal cykling och olyckor. Vid en olycka registreras att ett onormalt rörelsemönster uppstår och tar beslut om att blåsa upp. Uppblåsningen tar en tiondels sekund. Airbagen är fullt uppblåst innan cyklisten slår i huvudet.

Följande klipp visar hur skyddet fungerar i praktiken.

Ursprungligen skapades Hövding för att man ville ha ett mer diskret skydd, som inte var lika estetiskt störande som en cykelhjälm. Man kan tycka vad man vill om detta. Men faktum är att Hövding även har flera fördelar framför en traditionell cykelhjälm. Skyddet för nacken och bakhuvudet är betydligt bättre.

Hövding har redan blivit en succé i norra Europa, inte minst i Tyskland. Nu hoppas företaget, som idag har 17 anställda, även på succé i USA, Australien och Japan. Det återstår att se hur det går, men klart är att Hövdings innovativa skydd definitivt har framtiden för sig. Cyklandet måste öka i världen för att komma till rätta med klimatproblemen, men fler cyklister kommer inledningsvis att innebära mer kaos i trafiken. Därför behövs olika typer av skydd; det ligger inte i någons intresse att hälsovinsterna av ett ökat cyklande försvinner i statistiken till följd av ett ökat antal allvarliga skallskador. Som tur är har många investerare insett detta, och Hövding har haft ett gott inflöde av kapital.