Cykel som löneförmån

Det satsas allt mer på cykling i Sverige, hela vägen från Kiruna i norr till Trelleborg nere i söder – och i Stockholms grannkommun Nacka har man till och med gått så långt att kommunalanställda får hyra cykel med avdrag på lönen.

cyklister-pa-cykelbanaMånga älskar att cykla, det är ett som är säkert och nu vill Nacka kommun att just deras anställda ska älska cykling lite extra. Därför har man nu som ett led mot minskande användning av bilen kommit på idén om att låta sina kommunalt anställda få hyra sprillans nya cyklar som hyrs genom ett avdrag på bruttolönen. Tanken är att projektet med detta ska dra igång redan denna höst och för att öka på intresset hos sina anställda lite extra fick den som var intresserad testa på att provcykla olika modeller och passa på att boka sin cykel redan nu – och enligt tidningen nvp var intresset stort från start.

Hyr för tre år i taget

Den som väljer att hyra sig en cykel får vara beredd på att detta kommer att kosta i trå år framåt. Enligt tidningen nvp ska det röra sig om 109 kronor i månaden för den billigaste cykeln och 495 kronor i månaden för de dyraste. Vad den anställde kan välja mellan, och även nyligen fick testa, är hela 20 olika cykelmodeller med olika finesser. Till exempel har man valt att erbjuda både vanliga dam- och herrcyklar men också el-cyklar, terrängcyklar och mountainbikes. Så för den anställde är det i princip bara att välja ut den cykel som passar denne bäst. Sedan när kontraktets tid löpt ut får den anställde sedan välja om denne vill hyra en ny cykel eller köpa loss cykeln som denne har hyrt. Eller så kan man såklart också bara lämna tillbaka sin cykel. Men varför har man tagit detta initiativ? Enligt kommunen är cykeluthyrningen till sina anställda faktiskt en del i kommunenens totala satsning på att bli en mer miljömedveten och hälsomedveten arbetsgivare. Så allt man kan säga om denna satsning är egentligen: lycka till och trampa på!