Elsparkcykelns popularitet

Den som bor i en litet större stad har inte kunnat undgå explosionen av elsparkcyklar i gatulivet. I varje svensk storstad konkurrerar mellan 3-4 firmor om att transportera människor på de små elcyklarna. Men så är de ju ett alldeles ypperligt sätt att ta sig fram med i trånga stadsmiljöer.

Faktum är att elsparkcyklar gått om cykeldelning som den populäraste kollektiva trafiklösningen. I USA ligger elsparkcykelns popularitet högt, strax bakom bilen som föredraget färdsätt. Att elsparkcyklarnas popularitet har exploderat märks inte minst hos tillverkaren Eltra som när detta skrivs (december 2019) näst intill har sålt ut sitt lager. Deras Premium-modell kan vara Sveriges bästa elsparkscooter. Hög prestanda och med lång batteritid vilket ger en åkdistans på upp till 100 km. Hur som helst är åtgången ett tecken på att många upptäckt fördelarna med att äga sin egen elsparkscooter.

skugga av elsparkcyklarVilka är fördelarna med att äga sin egen elsparkcykel?

  • Det är roligt, och du har alltid tillgång till den. Du behöver inte leta upp din egen sparkcykel.
  • De är enkla att parkera.
  • Eftersom du alltid har tillgång till din egen elsparkcykel så kommer du att spara tid.
  • Den blir mycket billigare i längden att äga själv än att vara medlem hos någon av företagen som tillhandahåller elsparkcyklar i städerna.
  • Om många äger sparkcyklar själva blir de färre i stadsbilden, något som skulle uppskattas av många.
  • En elsparkcykel är tillräckligt liten för att du ska kunna kombinera det färdsättet med kollektivtrafiken. Inget problem att ta med den på bussen, spårvagnen eller tunnelbanan.

Allmänt om elsparkcyklar

Det är bara att summera att det är klart värt att äga sin egen elsparkcykel. Det är ett kul, enkelt och smidigt sätt att ta sig fram. Att den här formen av transport är miljövänlig gör inte saken sämre. Dock finns det några saker som kan vara värda att ha i åtanke innan du ger dig ut på din egen scooter

Några saker att tänka på:

  • Kör inte för fort på trottoarer, helst inte snabbare än gångfart.
  • Se till så att du inte parkerar din elscooter så att den står i vägen för människor med synproblem eller rörelsehinder.