Vätternrundan: vad behöver du?

Snart är det dags för Vätternrundan, Sveriges största cykeltävling. Här får du veta allt du behöver inför tävlingen när det kommer till material, uppladdning och strategi på tävlingsdagen.

Vätternrundan är Sveriges största cykeltävling som går av stapeln den 7 juni. Tävlingen växer från år till år och allt från elit till vardagsmotionärer tar sig runt den 300km långa sträckan. Kanske har du funderat över att cykla Vätternrundan någon gång men varit osäker på vad du egentligen behöver, förutom en cykel?

Material

Ett måste är ordentliga kläder som inte skaver och som håller dig varm men även transporterar bort svett. Cykelshorts med extra vaddering vid rumpan kan också vara bra för att förhindra den från att domna bort. En hjälm är ett måste då huvudet är viktigt att skydda. En bra hjälm ska sitta åt men inte ge dig huvudvärk. Du kan även behöva ha ett par solglasögon om solen skiner. Se till att skaffa ett par som sitter bekvämt, skav är något som bör undvikas då det kan leda till skador eller irritation. Cykeln är även den viktig. För Vätternrundan behövs det en riktig tävlingscykel och den bör anpassas efter cyklisten för att se till att upplevelsen blir så bekväm som möjligt.

Uppladdning

När det kommer till motionslopp gör många misstaget att de antingen tränar för hårt innan eller tränar alldeles för lite. Om du är ovan motionär ta hjälp av en expert för att lägga upp ett träningsprogram som passar dig. Se till att ha cyklat en hel del innan själva loppet så kroppen hinner vänja sig vid att cykla längre sträckor. Lägg gärna även in styrketräning för att ha starka muskler som skyddar dina leder.

Tävlingsdagen

När det kommer till genomförandet av tävlingen är det bra att ha en strategi. Dela upp sträckorna för att orka genom hela loppet. Utnyttja de olika stationerna för återhämtning och påfyllning av energi. Någon som deltar för första gången bör lägga in viloperioder.