Säkra arbetskläder för en cykelmekaniker

Jobbet som cykelmekaniker är både roligt och varierande. Du arbetar med allt från att fixa punkteringar till att laga krånglande elcyklar. Precis som med allt annat verkstadsarbete är säkerheten en viktig aspekt för att du ska trivas på jobbet. För att arbeta säkert som cykelmekaniker behöver du framför allt bra kläder och bra verktyg.

Rätt arbetskläder ska vara både bekväma och funktionella. De ska vara slitstarka, tåla många tvättar, skydda mot arbetsskador och inte begränsa din rörlighet. Dessutom är det bra om de har fickor med plats för verktyg som du behöver ha nära till hands. Du kan hitta bra arbetskläder hos Arbetsbyxor.com som specialiserat sig på att erbjuda kläder för bygg- och verkstadsarbete.

Reparationsställ är viktigt

Varje cykelverkstad värt sitt namn har reparationsställ som cyklarna monteras på vid lagning. Det låter dig som cykelmekaniker anpassa din arbetsposition, så att du till exempel kan montera vevlager utan att behöva stå på knä. Bra mekställ ska ge så stort anpassningsutrymme som möjligt.

 Andningsskydd vid måleri

När cyklar målas ska ramen först slipas och sedan sprutmålas med lackfärg. För att båda momenten ska vara säkra för cykelmekaniker ska det finnas tillgång till rätt sorts andningsskydd. Dessa ska arbetsgivaren tillhandahålla.

Viktigt med utbildning och arbetsmiljöarbete

I verkstadsmiljöer uppstår de flesta olyckor och arbetsskador i samband med användning av verktyg samt tunga lyft. För att undvika olyckor är det viktigt att alla anställda har koll på hur utrustningen ska användas. Arbetsgivaren har också ansvar att systematiskt undersöka och åtgärda brister på arbetsplatsen. Upplever du som mekaniker att det finns brister är det viktigt att påtala detta. Det är inte alltid lätt att göra, särskilt om du är ny, men hos fackförbunden kan du hitta information om hur du hanterar samtalet på ett konstruktivt sätt. Viktigt är också att rent allmänt bidra till en god arbetsmiljö – var den kollega du själv skulle vilja ha.