Cykla runt Vänern och Vättern i sommar

Gillar du utmaningar finns det utmärkta alternativ på cykelsadeln och särskilt i anslutning till Sveriges många sjöar. Vätternrundan är redan ett känt race i cykelsammanhang, men du kan även cykla runt den vackra Vänerleden som tar dig hela vägen runt Vänern. Satsa på en cykelsemester i sommar, njut av vackra landskap runt två av Sveriges största sjöar.

Häng med för att ta del av de bästa tipsen inför cykelsemester i Värmland och Västergötland. Saker att tänka på och smarta tips som gör din upplevelse från sadeln till en lyckad semester!

Utgå från soliga Karlstad

Ett optimalt upplägg är att låta cykelsemestern börja i den värmländska residensstaden. Se till att boka hotell i Karlstad i god väg eftersom turismen blomstrar i den charmiga staden just under sommarmånaderna. Välj gärna ett hotell som ligger centralt för att enkelt kunna ta dig runt bland stadens fina stråk och inte minst minnena av den kända poeten Gustaf Fröding. Mariebergsskogen, stadsparken, är ett måste när du besöker Karlstad, men även den gamla stenbron, tillika Sveriges längsta stenvalvsbro.

Vänerleden är närmare 65 mil lång och den består av fyra etapper. Ska du även köra Vättern runt under semestern kan du utan problem välja ut några etapper att cykla. Till exempel Karlstad – Mariestad och Mariestad – Vänersborg. Då är du i närheten till att påbörja semesterns andra utmaning, att cykla Vättern runt.

Cykla Vättern runt

Du behöver faktiskt inte delta i den officiella tävlingen utan kan också på egen hand cykla runt Sveriges näst största sjö. Den totala sträckan är strax över 30 mil och du får uppleva vackra landskap, vattendrag och riktig svensk skogsmiljö. Även här är det så klart upp till dig hur du delar upp sträckan.

Glöm inte bort att njuta av semestern också, passa på att stanna kvar på platser du tycker verkar vara intressanta. Om starten sker i Karlstad på hotell kan du kanske välja övernattning i Jönköping när de flesta milen är körda. Jönköping är precis som den värmländska solstaden en trevlig plats att besöka sommartid. Här bjuds det på ett rikt kulturliv, livfullt centrum med restauranger och mysiga cafeer samt intressanta sevärdheter.