Så packar du inför cykelturen genom Europa

Ska du ut och cykla genom Europa? Då är det viktigt att du packar rätt. Cykeln är ett fantastiskt transportmedel som gör det möjligt att ta sig till avlägsna platser. Undvik en för tung packning och lägg endast det absolut nödvändigaste i ryggsäcken.

Asian,Men,Are,Cycling,Road,Bike,In,The,MorningAllt fler ger sig ut på längre cykelturer. Att cykla istället för att resa med flyg eller bil är bättre för miljön samtidigt som du får en helt annan typ av upplevelse. Du behöver absolut inte vara en professionell cyklist för att klara av att cykla längre sträckor. Däremot krävs det att du har med dig nödvändigheter för att klara av olika väder samt bemöta de oväntade situationer som kan uppstå.

Utrustning för att överleva

Det viktigaste är att du har ett överlevnadskit så att du klarar dig i svåra situationer. Bland annat är det viktigt att du kan göra upp en eld för att laga mat. Med ett svensktillverkat tändstål från Light My Fire kan du enkelt göra upp egen eld i naturen. På deras hemsida hittar du även tändved som kan användas ihop med tändstålet. Tack vare dessa får du igång lägerelden på nolltid vilket är mycket viktigt om du exempelvis är ute och cyklar genom skogspartier eller relativt öde platser. Det är viktigt att du alltid eldar ansvarsfullt och tar hänsyn till lokala regler och restriktioner. Om du cyklar genom södra Europa bör du vara medveten om att det heta klimatet och torka bidrar till en ökad brandrisk. Det är inte ovanligt med stora skogsbränder i länder som Italien, Spanien, Portugal, Grekland och Bulgarien. Om du cyklar i länder med ökad brandrisk måste du vara extra uppmärksam på vilka regler som gäller.

Utöver verktyg och material för att göra upp eld bör ditt överlevnadskit innehålla följande:

  • Vatten
  • Första hjälpen-låda med sårtvätt, plåster och annat
  • Varma kläder
  • Mat
  • Pengar
  • Kniv
  • Solkräm
  • Reparationssaker

Officiella dokument

Pedal,Of,A,Fast,Moving,Racing,BicycleNär du cyklar genom flera olika länder i Europa är det viktigt att du har med dig alla officiella dokument som behövs. Pass eller ett internationellt ID-kort är nödvändigt, men du kan även behöva andra dokument. Under coronapandemin har många länder infört striktare inreseregler och ofta krävs det ett covidbevis som intygar att du har vaccinerat dig mot covid-19. Vissa länder kräver även ett negativt test trots att du har ett covidbevis. Var därför noga med att läsa på om de olika ländernas inreseregler innan du påbörjar din cykelresa genom Europa. Även under resans gång är det klokt att hålla dig uppdaterad om läget i landet du befinner dig i samt i övriga Europa. Läget ändras snabbt och det kan bli nödvändigt att ändra resrutten.

Övrig packning

Utöver den absolut nödvändigaste packningen ovan bör du även packa kläder och vissa bekvämligheter. Tänk på att inte packa en stor ryggsäck eftersom det blir vingligt när du cyklar. Ryggsäcken ska vara lagom stor och gärna vattentät. Packa hjälm, cykelbyxor, en vindtät jacka, regnställ, tröja som har en fick bak, handskar, strumpor, underkläder, t-shirtar, solglasögon, hygienartiklar och en handduk.