Hemtjänsten väljer cykel

Det finns flera som väljer att ta cykeln till och från jobbet, men kanske är det få som väljer att faktiskt cykla i jobbet istället för att ta bilden – men det är något som många på hemtjänsten i Älmhult väljer att göra.

Att cykling gör gott för kropp och själ är sedan länge fastställt och allt fler väljer faktiskt cykeln framför bilen för resan till och från sin arbetsplats. Men i Älmhult har man tagit det hela ett steg längre, i alla fall hos hemtjänsten. Där har man nämligen valt att byta ut ett antal av sina bilar mot cyklar och fler av de anställda väljer nu hellre cykeln framför bilen när tillfälles ges. Till Sveriges Radio säger Britt-Marie Tornfalk som är chef för hemtjänst centrala ett i Älmhult att hon tror detta beror på att de flesta som arbetar hos dem ser cykeln som ett ganska smidigt och skönt sätt att ta sig igenom sitt arbetspass på.

Samåker eller går när det är dåligt väder

De anställda cyklar dock inte alla dagar. De dagar då vädret inte är optimalt för cykling väljer många att samåka genom att dela på de bilar som finns till förfogande eller att helt enkelt gå, annars är cyklarna populära. Men när man först började tala om att plocka bort bilar och sätta in cyklar istället var tongångarna inte alls så positiva. Många kände sig tveksamma och rent av skeptiska mot hur det skulle komma att fungera – men man bestämde i alla fall att testa och resultatet har nästintill varit enbart positivt. Till Sveriges Radio säger även en av hemtjänstens anställda att hon tycker det är bra att de får cykla och att det känns härligt och friskt speciellt på morgonen. Hon medger dock att vissa morgnar så kan det kännas kämpigt, men inte vill hon klaga inte utan hon ser det hela som något överlag positivt. Kanske är detta något som även fler branscher bör inspireras av till och med? Det är trots allt både bra för vår hälsa och för plånboken såsom man pratar om i klippet nedan från nyhetsmorgon: